Trufle

Trufle albo się uwielbia, albo nie znosi ich smaku i zapachu. Te legendarne grzyby to jeden z najbardziej pożądanych i najtrudniej osiągalnych delikatesów włsokich. Ich cena nierzadko „powala", ale Ci, co raz spróbowali i zasmakowali w tych diamentach ziemi, zapłacą każdą cenę żeby powtórzyć te doznania. I choć w Polsce słowo trufla kojarzy się bardziej z czekoladką niż grzybem, dajemy Państwu możliwość skosztowania tego przysmaku. Nasza firma dostosowała swą ofertę dla każdego smakosza, niezależnie od zasobności portfela.

O ofercie będzie jeszcze niżej, teraz cofnijmy się na chwilę do przeszłości. Podobno już Faraon Cheops był miłośnikiem trufli. Według Galena grzyby te były doskonałym lekarstwem na ogólne osłabienie oraz brak potencji. Do dziś zresztą uważa się je za afrodyzjak. Cos w tym musi być, bo świnki, hodowane i tresowane do wyszukiwania trufli szukając ich, w zasadzie szukają zapachu swych samic J takie mają erotyczne skojarzenia. Warto dodać, że nasze trufle są wyszukiwane przez specjalnie szkolone psy, we Włoszech używanie świń jest zabronione ze względu na znaczne szkody, które wyrządzają podczas grzybobrania.

Wracając jednak do historii .... Swą ogromna popularność zawdzięcza Katarzynie Medycejskiej, która opuszczając swą rodzinna Toskanię i udając się do Francji poślubić Henryka II, nakazała, by zapas trufli umieszczono w jej bagażu. Bo toskańska księżniczka (wychowana w krainie, gdzie o truflach pisał wiersze Bernardo Vigo) jakoś nie wierzyła pogłoskom, jakoby trufle rosły i we Francji. Wolała się ubezpieczyć. Przez kolejne lata trufla była synonimem luksusu, pojawiała się na stołach królów i cesarzy , dostojników Kościoła i uznanych artystów -  Gioacchina Rossiniego, Aleksandra Dumas i George'a Byrona.

Klasyfikacja trufli:

Trufla Biała (Tuber magnatum) lub Alba albo piemoncka, królowa trufli, gatunek najbardziej ceniony i poszukiwany. Rośnie w północnych i środkowych Włoszech oraz na południu Francji. Ma nieregularny kształt, żółtawą skórkę, słodki, czosnkowy zapach i zwarty czerwonobrązowy, kremowy lub żółtawoszary miąższ z białymi żyłkami. Zbiera się ją  od września do grudnia. Spożywa się wyłącznie na surowo, gdyż po ugotowaniu tracą swój charakterystyczny smak.

Trufla czarna (Tuber melanosporum) lub perigord. Brązowoczarna, ma jasny, zwarty miąższ i intensywny, owocowy zapach. Rośnie we Włoszech (Umbria) i na południu Francji. Zbiór trwa  od grudnia do marca

Trufla czarna gładka (Tuber macrosporum vitt). Zapachem przypomina truflę białą, jest pokryta małymi brodawkami. Trudno dostępna, raczej mało znana.

Trufla letnia (Tuber aestivum vitt). Duża, podobna do czarnej, ale z brązowymi brodawkami, ma mocny zapach i marmurkowy, ciemnożółty miąższ., lekko orzechowy smak. Zbiór: maj-grudzień.

Trufla Czarna zimowa (Tuber brumale vitt). Ma ciemną skórkę pokrytą brodawkami, szarawy miąższ z białymi żyłkami, pachnie gałką muszkatołową. Zbierana od grudnia do marca.

Trufla Czarna bagnoli (Tuber masentericum). Rośnie na południu i w środkowej części Włoch. Ma ciemną skórkę i jasny miąższ z białymi żyłkami. Zbiór od listopada do marca.

Według niektórych źródeł również w Polsce rosły a ponoć nadal rosną te najdroższe grzyby świata. Byliśmy potęgą na skalę europejską w „produkcji" trufli. Jak wykazuje lektura starych książek, insertów i reklam prasowych, moda na trufle panowała nad Wisłą jeszcze w drugiej połowie XIX w. Moda dość elitarna, choć nie tylko dla krezusów. Przepis na trufle znajdujemy bowiem w fundamentalnym dziele „365 obiadów" autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Książka ta przeznaczona była nie dla książąt i magnatów, lecz dla sfer inteligenckich i mieszczańskich. Obecnie spotyka się te grzyby w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Naukowcy twierdzą, że prawdopodobnie występują one także w innych rejonach południowej Polski. Nie da się jednak tego sprawdzić bez dokładnych poszukiwań.

Trufle w kuchni

Smak i aromat trufli zależy od rodzaju drzewa, przy którym wyrosły. Jest on tak silny, że rzadko stosuje się te grzyby jako podstawę potrawy, a częściej jako dodatek. Trufle dobrze smakują z:
• mięsem: dziczyzną, piersiami z kurczaka; sprawdzają się jako składnik farszów i dodatek do pieczeni; często podaje się je z foie gras

Przepis na kotleciki w sosie truflowym

Składniki :2 piersi z kurczaka lub kawałek cielęciny 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 3 łyżki brandy 3/4 szklanki kremówki trochę mąki, sól, pieprz gotowa pasta truflowa.

Wykonanie: Mięso pokroić na małe kotleciki, lekko roztłuc. Przyprawić, oprószyć mąką. Usmażyć z obu stron na maśle z oliwą.
Mięso zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na patelnię wlać brandy, odparować. Wlać śmietankę, gotować, aż zgęstnieje. Przyprawić sos do smaku pastą truflową, solą i pieprzem, połączyć z mięsem
• jajkami, np. w jajecznicy lub omletach

Przepis na Omlet z truflami:

Składniki: 6-9 jaj , ok. 10-15 g świeżych trufli

Wykonanie: jajka roztrzepać, dodać sół, pieprz i starte na specjalnej tarce trufle.

Wylać na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą. Baaaaaardzo delikatnie odwracać na drugą stronę (ja nie odwracam, trzymam omlet dłużej na patelni, aż wierzch będzie ścięty) Można posypać parmezanem. Porcja dla 2-3 osób.

  • makaronem
  • Można trufle zawinąć w plastry boczku i tak upiec.
  • Można też ugotowane w popiele (lub na parze) trufle umyć w winie, następnie zapiec i podawać gorące z solą i pieprzem (ten sposób opisał w 1936 r. pisarz-smakosz Marcel Boulestan, twierdząc, że to najlepszy wynaleziony dotąd sposób na przyrządzanie tych grzybów).

Natomiast Lucyna Ćwierczakiewiczowa poleca ugotować je w łupinach i podawać ze świeżym masłem.

Często używa się trufli do aromatyzowania oliwy, którą można następnie wykorzystać jako dodatek do potraw zamiast samych trufli. Jest to jednocześnie najlepszy sposób na zakonserwowanie tych grzybów
Jeśli przyrządzamy potrawę ze świeżych trufli, powinniśmy obierać je tuż przed użyciem, by nie traciły aromatu. Najlepiej przyrządzać je możliwie szybko po zbiorze.

 

Nasza oferta:

Firma Poddi zajmuje się przetwórstwem najlepszych trufli (białych i czarnych)metodami tradycyjnymi, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, przez ludzi z ogromną wiedzą, doświadczeniem, kochających owoce ich ojczystego regionu-Umbri.. Nieustające zainteresowanie ze strony konsumentów, połączone z silną pozycją marki na rynku pozwala notować firmę wśród liderów sektora gastronomicznego we Włoszech.

Najbardziej znane produkty:

  • Trufle (świeże, mrożone i konserwowe w szklanych słoiczkach)
  • Produkty truflowe (kremy,sosy, masłar, miody, oliwy, ryż, polenta, sery, ciastka,...z truflami)
  • Kremy i salsy (pesto,salsa z czarnych i zielonych oliwek,karczochy i wiele innych);
  • Sosy pomidorowe z Umbri ;
  • Oliwy aromatyzowane (rozmarynowa,bazylikowa,mietowa,chili,pieprz,cytrynowa.i wiele innych...);
  • Kremy z octu balsamicznego (naturalny, wiśniowy, figowy,czosnkowy,chili,pieprz,truflowy)

Oczywiście w naszych sklepach znajdziecie Państwo jeszcze tysiące innych produktów, tu wymieniamy tylko te truflowe J

Truflowe naj:

Największa trufla świata

Ważyła 1,31 kg, a znalazł ją w 1999 r. Giankarlo Zigante. Było to na Istrii, w pobliżu miejscowości Buje.

 

 

 Najdroższa trufla świata:

„Grzybek" o wadze 750g został sprzedany na aukcji w Grinzane Cavour, gdzie co rok odbywa się festiwal białych trufli. Biała trufla kosztowała nabywcę 100 tys euro.

 Najsłynniejsza trufla świata:

To niewątpliwe również wygrana na aukcji za 52 tys dolarów, zakupiona przez jedną z londyńskich restauracji trufla biała. Gdy wreszcie zdecydowano się przyrządzić danie z tą truflą, okazało się, że jest już niejadalna. W tej sytuacji szef kuchni mógł zrobić już tylko jedno - pochował truflę z honorami w swym ogródku. Może liczy, że wyrosną z niej nowe grzyby?

Copyright © Exception 2012 Home | O nas | Trufle | Katalog delikatesów internetowych | Delikatesy włoskie | Kontakt